25. feb, 2019

Het werkelijke LOSLATEN!

Als je aan jezelf werkt, dan wil je op een gegeven moment leren loslaten.

Dat kan op veel manieren; Je begint bijvoorbeeld in te zien wat je hebt vastgehouden en begrijpt uiteindelijk hoe het in elkaar zit. Of je doet je best om je emoties te verwerken, vergeeft iedereen, en verbindt je bijvoorbeeld met de aarde voor een goede gronding.

Dat zijn prima methodes, maar vaak blijft er echter toch nog iets hangen, een restje, alsof het net niet helemaal weg is.


Dat komt omdat je er nog een oordeel over hebt!


Het feit dat je heel erg je best gaat doen om iets los te laten, betekent dat je nog steeds aan het vasthouden bent, omdat je het een oordeel hebt gegeven. Want je wilt pas iets goed doen (zoals bijvoorbeeld loslaten), als je ervan overtuigd bent dat je iets fout hebt gedaan of ervaren. Zoals ergens aan vast blijven houden en niet los kunnen laten.


Dus, als je iets goed wilt doen, dan betekent dat automatisch dat je vindt dat er ook iets nìet goed is gegaan. Het feit dat je dàt vindt is een oordeel en zorgt ervoor dat je toch nog een lijntje ernaartoe blijft vasthouden.

Dan zou je kunnen denken; ‘dan moet ik heel hard mijn best doen om dat maar niet meer te vinden’, maar ook dat is wederom: vasthouden.

En zo kun je in een cirkeltje rond blijven gaan. Je houdt namelijk altijd dat ene lijntje open.

Als je iets dus als Goed bestempelt, dan is er ook een Fout.


Zolang je dus je best blijft doen, blijf je vasthouden.


Dus Loslaten = Het foute, maar ook het goede, loslaten. Want eigenlijk is er geen goed of fout.


Je zou onderstaande stappen kunnen hanteren:


* Inzicht; Je hebt inzicht gekregen in de situatie

* Begrip; Je begrijpt het

* Acceptatie; Je dient de situatie dus volledig te accepteren zoals deze is, ZONDER OORDEEL! (en niet omdat je vindt dat dat zo hoort, want dan plak je er weer een oordeel aan) Houdt het gewoon neutraal.

* Dan besluit jeGEEN AANDACHTmeer te schenken aan deHELE situatie, dus ook niet negatief over jezelf gaan oordelen of er telkens aan blijven denken.

* Je kijkt er volkomen NEUTRAAL naar, op alle fronten.

* Loslaten; Je stapt er gewoon overheen (dat is een keuze die je altijd hebt).

Want er is geen goed of fout.

* Er “ÍS” alleen maar!


Mocht je het toch nog ingewikkeld vinden, ga deze tekst dan af en toe weer eens lezen op een moment dat je helemaal relaxed bent en stel je bewust open voor antwoorden en probeer ook de boodschap te voelen. Intentie doet namelijk heel wat!