17. mei, 2022

Stap uit je schuldgevoel


Als je jezelf van alles ontzegt, jezelf niet waardig acht om iets te ontvangen vanwege een schuldgevoel, wellicht omdat je iets hebt gedaan wat anderen, of jezelf, heeft benadeeld, wie help je daar dan mee?

Help je daar anderen mee, of jezelf?

Schuldgevoel bouwt een muur om je heen waardoor anderen je niet kunnen bereiken, je niet iets kunnen geven, ook geen hulp. Het zorgt ervoor dat de stroom onderbroken wordt en dat voelt voor anderen ook niet prettig.


Energie moet stromen, onbelemmerd. Een belemmering is op zich niet fout, het creรซert ook weer nieuwe stromen, maar als het overgrote deel belemmerd blijft dan ontstaat er drukopbouw wat op een gegeven moment explosief kan reageren. Met alle gevolgen van dien.


Schuldgevoel geeft aan dat je iets hebt gedaan wat je liever niet had gedaan, of anders had willen doen, maar dat lukte op dat moment om รฉรฉn of andere reden niet. Schuldgevoel op zich is niet erg, het geeft een grens aan die belangrijk voor jou is. Maar als je dat negatieve gevoel niet loslaat dan ontstaat er dus een drukopbouw; Je blijft je schuldig voelen, niet waardig en boos op jezelf. Dat geeft een negatieve energie. Je lichaam reageert daar negatief op. Je bent dus je lichaam aan het belasten. Je spieren spannen zich samen, je maag speelt op, er ontstaat een druk in de bloedvaten met wellicht hoofdpijn tot gevolg. Als dit lang genoeg doorgaat is het heel vernietigend voor je lichaam en voor je zelfwaardering. Je kunt je vast wel voorstellen dat dat ook effect heeft op de buitenwereld, op de mensen in je omgeving. Je helpt daar dus niemand mee. Je maakt het zelfs erger.

Maar hoe kun je daar dan wel constructief mee omgaan?


Besef dat het een ervaring was, een leermoment. Iedereen ervaart dat wel eens. Je schuldgevoel deed je realiseren dat je het liever anders had gedaan. Dat besef is al voldoende om tegen jezelf te zeggen dat je de volgende keer positiever wilt reageren. Je hoeft nog niet meteen te bedenken hoe je dat gaat doen want als je nog in een negatief gevoel zit dan sta je nog niet open voor positieve oplossingen. Het beste wat je kunt doen is om, na dat besef en het uiten van je wens om de volgende keer positiever te reageren, het los te laten. Gewoon verder gaan met je leven en de dingen doen zonder het schuldgevoel mee te dragen want je hebt het al gevoeld, het heeft je al duidelijk gemaakt wat je moest weten (dat wat je niet wilt, en dus ook dat wat je wel wilt). Dat is de enige manier om in een positieve energie te komen. Gun jezelf het om het achter je te laten, maar gun het ook je lichaam en de mensen om je heen. Dat zorgt ervoor dat je lichaam minder belast wordt want je houdt dan rekening met je lichaam dat die belasting niet verdient, en dat geldt ook voor de mensen om je heen.


Op het moment dat je het loslaat ontstaat er weer stroming. Je voelt je beter, je reageert positiever op anderen, je ontvangt gemakkelijker en daardoor komen oplossingen ook naar je toe en kun je bij de volgende uitdaging wellicht anders reageren.

Je hebt geen muurtje nodig. Stroom!!


Anderen verdienen het ook dat jij in een goede energie zit. Zorg daarvoor. Dat is je nummer 1 taak! In een goede energie zitten! En elke keer dat je een tegenslag hebt dan mag je dat erkennen, dan mag je erkennen dat er iets is dat je niet wilt en dat maakt weer duidelijk voor jou wat je juist wel wilt. Maak die positieve wens kenbaar aan het Universum en laat de ervaring weer los. Stap in de positieve energie waardoor je de oplossing weer kunt vinden en waardoor je open staat voor dat wat je wel wilt. Je omgeving zal er blij mee zijn en er positief op reageren.


Betekent dit dan dat je alles maar moet accepteren en gevoelloos moet zijn? Nee, het feit dat je een schuldgevoel hebt gevoelt was voldoende. Dat gaf aan dat je al voelde dat het niet klopte, dat dat niet was wat je wilde. Als je gevoelloos zou zijn dan zou je geen schuldgevoel hebben gevoeld.


Schuldgevoel geeft dus een grens aan!


Het beste dat je kunt doen om jezelf en andere te helpen is om zo snel mogelijk weer in een positieve energie te komen.


M'Hea